Mikäs tämä on?

Toisin kun nimestä voisi arvata, tämä blogin käsittelee vaihto-oppilasvuottani Japanissa Kansai Gaidain yliopistossa välillä 09/2010 - 05/2011. 

Tarkoitus olisi, että tämä blogi toimisi sekä matkapäiväkirjana minulle että tiedonlähteenä tuleville vaihtareille. Aiheet löytyvät tuosta sivulta, ja päivittyvät sitä mukaan kun saan itse haalittua tietoa. Kysymykset ovat tervetulleita! En takaa osaavani vastata, mutta yritän kyllä.

Teitä varmaan ihmetyttää miksi ihmeessä blogin nimi on Ruostesiipirastas. No, minä satun rakastamaan lintuja ja tämän kyseisen kanssa meillä on paljon yhteistä; väri, ääni ja talvehtiminen Japanissa.

lauantai 24. huhtikuuta 2010

Rokotteista

Ja auta armias, kohta tuon edellisen viestin jälkeen tajusin lukeneeni eräistä ohjeista "1st of August":n syyskuun ensimmäisenä. Tämä tietenkin sen jälkeen kun olin jo lähettänyt Kansai Gaidaille täysin typerän viestin jossa ei ole tuon päivämäärä-sotkun takia mitään järkeä. Anna nyt tässä sitten hyvä ensivaikutelma.
Joko teitäkin alkaa kyllästyttää tämä miun säheltäminen?

Kröhöm.
Niistä rokotteista siis.
Lähtöorientaatiossa (jonka muuten myös onnistuin missaamaan osittain, älkää kysykö miten) oli vaihtareille sanottu, että hommatkaa rokotukset kuntoon ja sellainen rokotuskortti mukaan myös.

Jaa, että mikä rokotuskortti?

No, armaassa Suomessammehan ei ole mitään valtakunnallista tietokantaa siitä mitä rokotuksia on annettu milloinkin. Yhdeksännellä luokalla ihmisille yleensä jaetaan jonkinlainen paperi, johon on kirjattu kaikki rokotteet nassikasta asti. Tosin, jos se on hukassa, tietääkseni terveydenhoitaja pystyy iästä päätellen tekemään laskelmat arviolta milloin ne on annettu. Ja huomio! Ainut rokote, joka pitää tehostaa aikuisiällä, on tetanus- eli jäykkäkouristusrokote. Sitä tehostetaan 10 vuoden välein, eli kun on 12-vuotiaana annetaan kaikille se ensimmäinen, niin 22-vuotiaana pitäisi hommata tehoste. Tai sinä vuonna kun täyttää tupla-kakkosen, itse sain sen jo vaikka mittariin iskee tuo luku vasta loppukesästä. Juu, oon vielä niin nuori... Ja se on muuten ilmainen omalta terveysasemalta/YTHS:ltä.


Mutta se rokotuskortti? Niin, sellaista pyysin, kun tuossa terveydenhoitajan pakeilla olin. Tällaisen sitten sain käteen.
Siihen terkka sitten raapusti rokotteet kopioiden päivämäärät siitä yläasteella saadusta paperista.(ha, luulin että olin hävittänyt sen, mutta se olikin hyvässä tallessa) Siinä lukee asiat suomeksi ja englanniksi, plus rokotteiden maailmanlaajuiset tunnisteet. Saa luvan kelvata.

Entäs ne Japaniin tarvittavat rokotteet?
No, niitä on kaksi ja kumpikaan ei ole täysin pakollinen. YTHS:n terkkakin oli sitä mieltä, että ota oman harkinnan mukaan.
Ekaksikin on Japanin aivotulehdusta vastaan oleva rokote, jolla hintaa on kauniit 120€ ja hilut, ja joka annetaan nykyään kahdessa erässä, kun siihen on tullut juuri uusi rokote. Joo, kallista lystiä. Mutta, tätä suositteli meille maakohtaisessa orientaatiossa Kansai Gaidaissa ollut entinen vaihtari (tai returnee tai mikä se hienompi sana lieneekään). Siellä oli joku naureskellut, että eihän sitä tautia voi saada kuin maalta! Ja oli sitten saanut sen ja ollut viikon sairaalassa sen takia. Että niin. Itse luultavasti tuon menen ottamaan.
Toinen sitten on Hepatiitti B:tä vastaan oleva rokotus. Hintaa sillä on noin 20€ ja ilmeisesti kolmesti pitäisi käydä saamassa pistos. Japani on näköjään maa, jossa tämän hepatiitin esiintyminen on kohtalaista, ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan:

Rokotetta suositellaan myös heille, jotka oleskelevat kohtalaisen tai runsaan esiintyvyyden alueella
-yli kuusi kuukautta
-alueelle usein matkustaville
-alueella päivähoidossa oleville tai paikallisten lasten kanssa asuville tai oleskeleville lapsille
-henkilöille, joilla on suurentunut riski joutua lääketieteelliseen toimenpiteeseen ulkomailla
-riskimatkailijoille (seksi, pistettävät huumeet, tatuoinnit, kontaktilajit)

Eli oman harkinnan mukaan, mutta itse taidan ottaa molemmat ihan varmuuden vuoksi. Se puolitoista vuotta sappikivien kanssa oli ihan tarpeeksi sairastelemista minulle vähän pidemmäksikin aikaa.

Ja kun kerran terkka tätä minulle suositteli, niin mainitsepa teillekkin että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysopasta kannattaa vilkaista, sieltä löytyy juttua rokotteista sun muista tärkeistä asioista.

1 kommentti:

  1. No mutta hei, jos sähellyksiä ei sattuis, ni eihä sitä sitte olis mitään mitä kertoakaan :) ..(ite jouduin kirjottamaan "sanoista tekoihin" -periaatteella omaan matkapäiväkirjaani [ei ole blogspotissa] viikon reissulta kymmenkunta artikkelia - tunnetusti taas Saksassa sattui ja tapahtui)..

    Hyvinhän sulla kaikistellen alkaa vaihtovuoden "kotimaassa ennakkoon hoidetut asiat" olla kaikesta huolimatta kondiksessa! ..ilmoittaa jo ex-kämppiksesikin ;) ..matkakertomustasi innolla ootellen :)

    VastaaPoista