Mikäs tämä on?

Toisin kun nimestä voisi arvata, tämä blogin käsittelee vaihto-oppilasvuottani Japanissa Kansai Gaidain yliopistossa välillä 09/2010 - 05/2011. 

Tarkoitus olisi, että tämä blogi toimisi sekä matkapäiväkirjana minulle että tiedonlähteenä tuleville vaihtareille. Aiheet löytyvät tuosta sivulta, ja päivittyvät sitä mukaan kun saan itse haalittua tietoa. Kysymykset ovat tervetulleita! En takaa osaavani vastata, mutta yritän kyllä.

Teitä varmaan ihmetyttää miksi ihmeessä blogin nimi on Ruostesiipirastas. No, minä satun rakastamaan lintuja ja tämän kyseisen kanssa meillä on paljon yhteistä; väri, ääni ja talvehtiminen Japanissa.

tiistai 15. kesäkuuta 2010

Rokotteista, osa 2

Hyvihän tää blogittaminen alko, enhän mie kadonnukkaa ku puolekstoista kuukaudeks. Ja hirveän tylsä tietopaketti rokotteista alla, joten varokaa!

Edelleenkin, en ole asiantuntija! Tiedot perustuvat omiin kokemuksiini! 
Mutta, mutta. Niistä rokotteista sitten vielä, kun huomasin käsittäneeni pari pikku asiaa väärin, tietty.
Ensinnäkin, Japanin aivokuume, jonka rokotteen nimi on Ixiaro, muuten. Sen hinta ei ole 128€ ja rapiat yhteensä vaan per pistos. Eli kaksi pistosta tolla hinnalla, ja pistosten välillä kuuluu olla 28 päivää. Arvatkaa itkikö lompakko.
   Sitten siitä hepatiitista. Eräs nimeltä mainitsematon asiantuntija minulle suositteli, että kannattaa hepatiitti B:tä vastaan otettavan rokotteen sijaan ottaa saman tien yhdistelmärokote, josta saa suojan sekä A- että B-hepatiittia vastaan, oliko se nyt kymmeneksi vuodeksi ainakin vai miten. Ja no, kuulusti hyvältä suunnitelmalta, joten suosittelen muillekkin.
   Nimi mokomalla on Twinrix ja sitten hintaa 44€ ja sentit päälle per pistos. Kolme pistosta kuuluisi tätä ottaa, ja ensimmäisen ja toisen pistoksen välillä pitäisi olla kuukausi, ja toisen ja kolmannen välillä 6 kuukautta. Pistokset voi tosin ottaa nopeutetussa aikataulussa, mutta silloin pitää ottaa vielä neljäs pistos vuoden kuluttua ensimmäisestä. Eli tämä rokote kannattaisi ottaa hetimiten jos tietää olevansa lähdössä Japaniin tai minne vaan hepatiittien esiintymisalueelle, kun ei mokoma edes mene vanhanksi vuosiin.


Mistäs nämä rokotteet ja niiden reseptit saa? 
No, kuten edellisestä päivityksestä voi lukea, kävin ensin juttelemassa YTHS:n terveydenhoitajan kanssa siitä, mitä rokotteita tarvitsisin.
   Sitten kun olin päättänyt, mitkä rokotteet otan, soitin terveydenhoitajien neuvontapuhelimeen, jossa kerroin, että tarvitsisin reseptit eräitä rokotteita varten. Vastaus oli että "tule hakemaan huomenna vastaanottoluukulta", ilman mitään maksuja.
   Ja huomiota H! Rokotteita pitää säilyttää kylmässä (kotioloissa jääkaapissa) ja ne selviävät vain alle kaksi tuntia ulkona jääkaapista, joten kannattaa käydä ostamassa ne apteekista juuri ennen rokotteen ottamista, yksi kerrallaan.
   Seuraavaksi sitten vaan YTHS:n terkan ajanvarauksettomalle vastaanotolle aamuvarhain ottamaan pistos ja sopimaan terkan kanssa seuraava ajankohta.

Mutta entäs jos ei kuulu YTHS:n palvelun piiriin, tai lähin toimipiste on vähän liian kaukana?
Tähän en voi sanoa ihan hirvittävästi, mutta asiat voi hoitaa myös siinä kaupungissa, jossa olet kirjoilla. Kannattaa googlata sanoilla "rokotteet, (kaupungin nimi)", niin luulisi löytyvän rokotusvastaanoton puhelinneuvontaan numero, joka toimii tartuntatautien osaston yhteydessä (ihan vaan tiedoksi, jos on yhtä hölmö kuin minä. Luulin soittaneeni väärään numeroon, hah). Sen verran mainittakoon, että toisin kuin YTHS:llä, sinun tarvitsee varata aika jokaiselle rokotuskerralle etukäteen.


Jaa, eiköhän se siitä. Kirjoittelen vielä kohta isäntäperhe vs. asuntola kirjoituksen, mutta tämä näistä rokotteista. Saa korjata jos olen taas onnistunut puhumaan puutaheinää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti